Przepis na dobrą pizze
Gastronomia

Przepis na dobrą pizze

Nawet tania pizza Kraków może być sporządzona w klasycznym włoskim stylu. Taką pizzę posiada w swojej ofercie praktycznie każda dobra pizzeria Kraków.

Włoska pizza czyli jaka?

Robienie pizzy zależy od ciasta: cienkie sycylijskie ciasto jest wałkowane wałkiem do ciasta. Brooklyn – zaś ręcznie, aby brzegi były bujne. Dodaj do ciasta wodę, cukier, drożdże i masło, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Włoska pizza przygotowywana jest wyłącznie z oliwy, a w wydaniu amerykańskim jest czasami zastępowana warzywami. Niektórzy producenci pizzy wyrzucają ciasto w powietrze – w ten sposób ciasto nasyca się tlenem. Zwyczaj ten ma jednak nie każda pizzeria w Krakowie.

Przepis na dobrą pizze?

Każdy ma swój przepis, ale podstawą jest zawsze woda, drożdże, mąka, oliwa z oliwek i sól morska. W zależności od technologii możesz coś dodać lub usunąć. Na przykład, aby ciasto było bardziej chrupiące, dodaj jajka. Kiedy pizza Kraków zostaje pokryta sosem pomidorowym, można dodać prawie dowolne dodatki, jeśli nie ma to być klasyczna włoska pizza. W zależności od wielkości pizzy zmienia się ilość ciasta i dodatków, ale stosunek składników pozostaje w przybliżeniu taki sam.

Oprócz tradycyjnych włoskich przepisów istnieje wiele opcji gotowania pizzy. Szefowie kuchni na całym świecie wykorzystują lokalne produkty w klasycznych przepisach. Zasadniczo każdy region ma swój własny przepis. Na przykład włoska Capricciosa z pomidorami, mozzarellą, pieczarkami, karczochami i oliwkami lub klasyczna amerykańska hawajska pizza z boczkiem, mozzarellą i ananasem. Wydaje się, że idealnym połączeniem jest bardziej kruche ciasto i trochę mniej nadzienia i sosu. Przygotowanie sosów jest jednym z głównych składników, zajmuje dużo czasu.