Jak wygląda włoska pizza?
Gastronomia

Jak wygląda włoska pizza?

Dziś w każdym mieści znajduję się restauracja, gdzie możemy zamówić tradycyjne włoskie danie. Pizza z dostawą Kraków to najchętniej wybierany model jedzenia z dostawą do domu. Jaka jednak powinna być właściwa pizza Kraków?

Kształt pizzy jest ważny

Kiedy chcemy coś zjeść pizza na telefon Kraków, wydaję się idealnym wyborem. Nie każdy z nas wie jednak, czym cechuje się dana pizza. Całą pizzę dzieli się na grubość ciasta: cienką (sycylijską), grubą (Brooklyn) i francuską. Tradycyjnie kształt pizzy jest okrągły, istnieją również opcje prostokątne (rzymskie) i zamknięte (Calzone).

Z reguły włoska pizza jest pieczona na cienkiej skórce i tylko z produktów, które są ze sobą łączone. Wersja amerykańska, dzięki bazie drożdży, jest grubsza i ma luźne, bujne brzegi. Podczas przygotowywania amerykańskiej pizzy używa się wszystkich dostępnych składników: często dodaje się kurczaka z grilla, boczek lub szynkę. Pizza online Kraków może być zatem dostępna w różnych międzynarodowych wersjach.

Klasyczna włoska pizza

Południowe i północne Włochy różnią się przepisami. Ogólnie rzecz biorąc, dla Włochów klasykiem jest tylko pizza Margarita, której nazwa pochodzi od żony króla Włoch – Margarity z Sabaudii. Jej przepis jest prosty: dobry ser (zwykle mozzarella), pyszny sos i świeża bazylia. Każdy Włoch, nawet przyjeżdżający do nas, je tylko tę pizzę. Włoska pizza pieczona jest na cienkiej skórce i bez boków. Amerykańska wyróżnia się grubością i bujnymi bokami. Pepperoni nigdy nie będzie włożona do włoskiej pizzy.

Ciasto powinno być kruche, przewiewne, lekkie. Klasyczne ciasto do pizzy składa się z mąki, naturalnych drożdży lub zakwasu, soli i wody. Dodanie oliwy z oliwek jest kwestią sporną. Na przykład w tradycyjnej pizzy neapolitańskiej jej nie ma. Mąka jest jednym z najważniejszych składników. Zaleca się stosowanie włoskiej mąki klasy 00, ponieważ polska mąka nie nadaje się ze względu na mielenie i zawartość glutenu. W przypadku mąki Włosi używają bardziej miękkiego ziarna, które pozwala mocniej ciągnąć ciasto, nie pęka i staje się bardziej elastyczne.