Acerola: roślina, którą warto znać
Gastronomia

Acerola: roślina, którą warto znać

Sklepy ze zdrową żywnością pełne są rozmaitych specyfików, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wśród nich znajduje się sok z aceroli sok z rośliny, którą Polacy cenią coraz bardziej. Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej, zobaczmy dlaczego jest tak cenna.

Co to za roślina?

Acerola znana jest również pod nazwą wiśni z Barbados. Ma formę wiecznie zielonego krzewu, który spotkać można w Ameryce Północnej, Południowej oraz Środkowej. Tym, co jej najcenniejsze są owoce niewielkich rozmiarów, które charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem. Właściwości lecznicze aceroli cenione były już dawno.

Skarbnica witaminy C

Mówiąc o soku z aceroli, nie można zapomnieć, że jest to wyjątkowe źródło witaminy C. W aceroli znajduje się więcej kwasu askorbinowego niż w cytrynie, która powszechnie uważana jest za najlepsze źródło tej cennej substancji. Ciekawostką jest fakt, że owoce niedojrzałe aceroli dostarczają więcej witaminy C niż owoce, które są w pełni dojrzałe.

Jak działa?

Z uwagi na dużą zawartość witaminy C sok z aceroli korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Wzmacnia go, obniżając ryzyko infekcji. Osoby regularnie sięgające po acerolę zdecydowanie mniej chorują. Regularne spożywanie aceroli pozwala obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, chroniąc tym samym przed udarem krwotocznym mózgu.

Acerola to wyjątkowa roślina, której właściwości trudno przecenić. To, co wymieniliśmy, to jedynie niewielki wycinek tego, co charakteryzuje acerolę. Każdy, kto naprawdę ceni zdrowy tryb życia powinien poznać bliżej wiśnię z Barbados.