Różne rodzaje pizzy
Gastronomia

Różne rodzaje pizzy

Wszyscy znają włoskie danie narodowe w postaci okrągłej otwartej tortilli z pomidorami i mozzarellą. W każdym mieście dziś znajduję się jakaś pizzeria Kraków. Dziś możemy pizze zjeść na miejscu lub zamówić ją przez telefon. Pizza online Kraków także staję się coraz popularniejsza. Czym jednak powinna cechować się dobra włoska pizza Kraków.

Robimy włoską pizzę

Dziś w Polsce możemy kupić pizzę każdego rodzaju: zarówno klasyczne na cienkim cieście, jak i wspaniałe z wypalonymi plamami, a także wegańskie na czarnym cieście. Aby zrozumieć, jaka powinna być odpowiednia pizza Kraków, musimy poznać historię tego dania. Potrawy podobne do pizzy istniały wśród starożytnych Greków i Rzymian: był to chleb z mięsem, serem, oliwkami i warzywami.

Prototyp współczesnej pizzy pojawił się w Neapolu w 1522 r., Kiedy pomidory sprowadzono do Europy. I już w XVII wieku specjalni ludzie – producenci pizzy – przygotowywali pizzę dla włoskich chłopów. Pod koniec XIX wieku włoscy imigranci przynieśli pizzę do Chicago, skąd rozprzestrzeniła się na wszystkie stany. Te restauracje są pierwowzorem tego co dziś nazywamy pizzeriami. Sama pizza Kraków może być dziś dostępna jako pizza na telefon Kraków czy spożywana na miejscu w pizzerii.

Włoska czy amerykańska

Pizza z dostawą Kraków może być włoska lub amerykańska. Główną różnicą między włoską i amerykańską pizzą jest nadzienie. Nie ma niedopuszczalnych składników amerykańskiej pizzy: mają nawet pizzę z makaronem. Włosi są bardziej konserwatywni: nigdy nie dodadzą kaczki po pekińsku i innych nietradycyjnych produktów do pizzy.

Ważna jest również grubość ciasta: na przykład w Chicago są po prostu ogromne pizze, grubość ciasta czasami osiąga 6 centymetrów. We Włoszech ciasto jest inne: w Neapolu grube, w Toskanii cienki. Ogólnie rzecz biorąc, amerykańska pizza Kraków jest odmianą neapolitańską, którą Włosi przywieźli ze sobą na północ Ameryki. Co ciekawe, w Stanach grudkowatą pizzę podaje się w trójkątnych plasterkach, a we Włoszech – kwadratową.